Sinds 1995 zijn sportkantines verplicht om te voldoen aan de Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen. In het kader van voedselveiligheid is het noodzakelijk dat iedere sportvereniging, waaronder ook ons clubhuis TV United Service, een hygiënecode opstelt. Dit document is verplicht voor iedereen die bardienst draait volgens de Warenwet. Hoewel het niet mogelijk is om iedereen volledig met de hele hygiënecode te laten kennismaken, willen wij graag de belangrijkste spelregels en achtergrondinformatie delen.
Inleiding
De hygiënecode is gebaseerd op het HACCP-systeem (Hazard Analyses of Critical Control Points). Dit systeem is oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart, om ervoor te zorgen dat voedsel voor astronauten veilig was. Aangezien een zieke astronaut in de ruimte uiteraard niet wenselijk is, werd een systeem opgezet om het risico op ziekmakend voedsel zo klein mogelijk te maken. Hiervoor wordt de hele voedselketen – van leverancier tot bereiding en consumptie – geanalyseerd op risico’s. Op basis van die risicoanalyse worden maatregelen genomen en kritische controlepunten in kaart gebracht.
Praktische Informatie
De Hygiënecode voor HTV is beschikbaar in een map in de kantine. Hierin vindt u onder andere:
- Een organisatieschema
- Een recepturenlijst
- Een lijst met alle leveranciers
- Een onderhoudslijst van alle apparatuur en installaties
- Een schoonmaakplan
Daarnaast hangen er in de bar en keuken op diverse plaatsen instructies en geheugensteuntjes.
Belangrijkste Spelregels voor de Bardienst
- Was uw handen voor aanvang van de bardienst, na een toiletbezoek en voor het bereiden van voedsel.
- Roken is niet toegestaan in de kantine, keuken of het voedselmagazijn.
- Controleer producten vóór opslag of gebruik op de “ten minste houdbaar tot”-datum. Verwijder producten waarvan deze datum is verstreken.
- Hanteer het "first in, first out" principe: gebruik eerst de producten met de kortste houdbaarheid.
Ga zorgvuldig om met voedsel tijdens de bereiding:
- Gebruik schone keukenmaterialen
- Zorg dat het werkblad schoon is
- Voorkom kruisbesmetting: gebruik voor ieder product schoon keukenmateriaal en gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde snijplank voor rauw vlees en brood om overdracht van bacteriën te voorkomen.
- Verpak bereide producten goed en bewaar ze in de koelkast.
- Bewaar bereid voedsel in de koelkast boven rauw voedsel.
- Sticker alle geopende verpakkingen en noteer de datum waarop deze geopend zijn.
- Gooi bereide en niet verkochte producten aan het einde van de dag weg.
- Serveer bereide producten altijd met een servetje.
- Zorg dagelijks voor het gebruik van schone werkdoeken, handdoeken en theedoeken.
- Houd de bar en de bartafels schoon.
- Leeg aan het einde van de dag alle vuilnisbakken.
Belang van Naleving
Het is van groot belang dat de hygiënecode wordt gevolgd, ook als u slechts één keer per seizoen bardienst draait. Dit is noodzakelijk vanwege mogelijke controles door de Inspectie Gezondheidsbescherming Waren en Veterinaire Zaken. Daarom vragen wij uw medewerking.
Vragen?
Voor vragen over bovenstaande kunt u terecht bij: [email protected]