Rookvrij vanaf 2025

01 maart 2024


Rookvrij is onze vereniging nog niet helemaal. We hebben in de ALV 2023 afgesproken dat er tot 2025 een tussenoplossing zou worden gekozen. 

Er zou een tijdelijk gebied gecreerd worden om te kunnen roken. Dit gebied is nog niet geheel ingericht., dus geldt op de vereniging het landelijke beleid van de Rijksoverheid.

Gewenst is om voorbij het hek bij de fietsen een rookvrij gebeid te creeren. Tot 2025 is het nog niet bij wet verboden om in de buitenlucht te roken op een sportvereniging. Wel onder de overkapping. Dus hier mag beslist NIET gerookt worden.

Waar geldt een rookverbod?

U mag binnen niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Buiten mag u niet roken op schoolpleinen en soms niet op terrassen, bij evenementen en op werk. E-sigaretten en waterpijpen met tabak vallen ook onder het rookverbod.

Roken binnen verboden

Binnen mag u niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Ook niet in een rookruimte. U mag dus bijvoorbeeld niet roken in een café, sportkantine, coffeeshop, shishalounge, station, kantoor, ziekenhuis of gemeentehuis.

Ook in vrachtwagen of leaseauto is roken verboden

U mag niet roken in een vrachtwagen, bestelbus of auto van de zaak. Ook niet als u er alleen in rijdt.  Als u de eigenaar van het voertuig bent en niemand anders gebruikt het, bepaalt u zelf of er gerookt wordt.

Roken buiten soms verboden

Buiten roken mag, behalve op schoolpleinen en NS-stations. Ook mag u buiten niet altijd roken op een terras, op het werk, bij openbare gebouwen of bij festivals en evenementen. In de volgende gevallen mag u niet buiten roken:

  • Het terras of terrein is rookvrij.
    De eigenaar of organisatie mag zelf bepalen of het terrein rookvrij is. (Bij US is het nog niet verboden, wel gewenst maar is tijdens overgang toegestaan). Ga niet met elkaar in discussie. Doe navraag bij bestuur wanneer er iets onduidelijk is.
  • Het terras is volledig afgesloten.
    Voor rokers moet een terras aan 1 kant (boven- of zijkant) helemaal open zijn. (Bij US is afgesproken NIET onder de overkapping te roken).
  • Het terras ligt in een overdekt winkelcentrum of hal.
  • Iemand binnen heeft last van de rook.
    Dit kan als iemand bijvoorbeeld bij de ingang van een café of kantoor rookt.

Nieuwscategorieën